Canicross 2000li yılların başından itibaren köpekli sporlar arasında popülerleşen, her boyuttan köpeğin yapabileceği bir spor dalıdır. Başlarda ‘mushing’ denilen kızak köpeklerinin sezon dışı antremanları için ortaya çıkmış olsa da, kısa sürede bütün ırklar arasında ilgi gördü ve günümüzde canicross yarışmalarına küçük terrierlerden, rottweilerlara kadar her ırk köpek katılmaktadır.
Canicross’u tanımlamak gerekirse, köpek ve idarecisinin sevk kayışı ile birbirine bağlı olduğu, doğada yapılan ve her köpek&idareci takımının kendi zamanı için yarıştığı bir koşu yarışıdır.
Yarışma sıralaması, bitiş noktasına ulaşım sırası ile değil, her takımın kendi zamanı hesaplanarak yapılır. Her takımın çıkış süresi birbirinden farklıdır. Ödül seremonisinde, açık klasman, kadınlar, erkekler, veteranlar gibi değişik klasmanlara ödül verilir. Yarışma, idarecilerin köpekleriyle, onları zorlamadan, keyifli ve kaliteli zaman geçirip, idarecinin ‘birlikte başarma’ duygusunu tatmasını hedeflemektedir. Aşağıda, TMC Canicross kurallarını görebilirsiniz.

TMC CANICROSS YARIŞMASI KURALLARI

Organizatör: Belçika Malinois Köpeği Derneği

1) Canicross yarışmaları orman yolları ve orman içi dar yollarda yapılacaktır. Dolayısıyla, ıslak/kaygan orman zemini, yokuş yukarı/aşağı, çamur, gevşek taşlar, ufak su geçişleri, yol üstü ağaçlardan düşen dallar gibi zeminler üzerinde koşulacaktır.

2) Köpekler en az 12 ayını doldurmuş olmalıdır. İdareciler, en az 16 yaşında olmalıdır.

3) Yarışmada her yarışmacı takımın zamanı bireysel hesaplanacaktır. Her takım çıkışı arasında 30 saniye ara olacaktır. Yarışmacılar kayıtta sıra numaralarını alacaktır.

4) Yarışmada 4 kategori olacaktır. Genel klasman, kadınlar, erkekler ve veteran. Kendi kategorisinde en iyi zamanı yapan takımlar kupa alacaktır. (45 yaş üstü idareciler veteran kategorisinde yarışabilir)

5) Koşu ekipmanları ve koşu boyunca ihtiyaç duyulacak şeyler(su vb.) köpek idarecisinin sorumluluğundadır. Köpek idarecisi, köpeğinin nefesini ve scapula bölgesini rahatsız etmeyecek, konforlu koşmasına yardımcı olacak ekipmanları temin etmek ile sorumludur. Kayışlar bungee/elastik olmaldır ve en uzun halinde 2,5 metreden uzun olmamalıdır. Köpeklerin beden tasmalarından elastik kayış ile sahibinin bel ya da kalça bölümüne bağlanan ekipman kullanılmalıdır.

6) Köpekler bütün organizasyon boyunca kayışsız olmamalıdır. Kayışsız köpekler kesinlikle diskalifiye edilir. İdareci, yarışma alanında köpeğinin tuvalet ihtiyaçlarını temizlemelidir.

7) Yarışmada, köpeklerde boğma, dikenli ve elektronik tasma kullanmak yasaktır. Koşu harici zamanlarda boyun tasması kullanılabilir. Köpeklerde açık ağızlık kullanılabilir, köpek ağızlıktan rahatça nefes almalı, su içebilmeli ve ödül maması alabilmelidir.

8) Köpekler, kayıt masasında veteriner hekim kontrolünden geçecektir. Veteriner hekim, köpeğin sağlığını göz önünde bulundurarak koşuya katılmaması kararını verebilir. İdarecilere, yarışmadan 1-2 gün öncesinde kendi veterinerlerine köpeklerini kontrol ettirmesi önerilir.

9) Bütün yarışma boyunca, köpeğin sağlık sorumluluğu idarecinindir. İdareci, köpeğini gerektiğinde dinlendirmek, su ihtiyacını karşılamak, tehlikeli zeminlerde yavaşlatmakla sorumludur. Organizasyon, hiçbir köpeğin sağlığıyla alakalı sorumlu tutulamaz. Kısa burunlu köpek idarecileri, köpeklerinin sağlığını daha fazla önemsemelidir. Organizasyon, idarecilere köpekleriyle benzer rota ve uzunluklarda antreman yapmasını tavsiye eder.

10) Yokuş aşağı iniş durumları hariç, köpek her zaman idarecinin önünde bulunmalıdır. Gitmek istemeyen köpeği sürüklemek kural dışıdır ve diskalifikasyon ile sonuçlanabilir.

11) Her ırk ve melez köpek yarışmaya katılabilir. Kanamalı dişi idarecileri, köpeklerinin durumu ile ilgili organizasyonu bilgilendirmelidir. Kanamalı dişiler, diğer bütün takımlar bitirdikten sonra en son sırada çıkar. Yarışma alanında fazla sayıda köpek olacağı için organizasyon, kanamalı dişilerin yarışmamasını önermektedir.

12) İdareci köpeğin sahibi olmak zorunda değildir, ancak köpeği iyi tanımalıdır ki köpeğin diğer köpeklere karşı davranışlarının bilincinde olmalıdır. Yarışma süresince köpek değiştirilmez.

13) Hamile ya da emziren köpekler yarışamaz. Öksüren ya da son 21 gün içinde bulaşıcı bir köpek hastalığına denk gelmiş köpekler yarışma alanına getirilmemelidir.

14) Yarışma sırasında arkadan gelen idareci öndeki takımı geçmek için mutlaka geçmeden önce yüksek sesle geçeceği tarafı öndeki idareciye bildirmeli ve her iki parti köpeklerini kendilerine yaklaştırarak herhangi bir kazanın ya da kayışların karışmasının ortaya çıkmasını engellemelidir.

15) Müzik dinlemek ya da telefonla konuşmak için kullanılacak kulaklıklı cihazlar duymayı engelleyeceği için yarışma boyunca yasaktır.

16) Yarışmaya katılacak köpekler mikroçiplenmiş ve KIF(Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu) kayıtlı olmalıdır. Zamanında yapılmış kuduz aşısı kayıt sırasında ibraz edilmelidir.

17) Organizasyon, hem köpek hem idareci ile ilgili herhangi bir kaza ya da sağlık probleminden sorumlu tutulamaz. Organizasyon, yarışmacılara sigorta yaptırmayı tavsiye eder.