Belçika Çoban Köpeği

(Chien de Berger Belge)
FCI Standard No 15/ 19.04.2002 / GB
Çeviri: Mrs. Jeans-Brown, revize eden Dr. R. Pollet, Türkçe çeviri: Burcu Ünlü
Köken ülke: Belçika, Orijinal geçerli standart yayınlama tarihi: 22.06.2001
Kullanım: Kökeni çoban köpeği olmakla beraber, günümüzde iş köpeği (koruma, savunma, takip, vb) ve aile köpeği olmanın yanı sıra her amaca hizmet köpeği.
F.C.I. sınıflandırma:  Grup 1 – Çoban ve Sığır Köpekleri(İsviçre Sığır Köpeği hariç),  Kısım 1 Çoban Köpeği ve çok amaçlı iş köpeği

Genel Görünüm: Belçika Çoban Köpeği kare şeklinde, uyumlu orantılı, güçlü kaslara sahip,  Belçika ikliminin değişken havasına dayanmaya uygun olarak  yaratılmış, açık havaya alışık zerafet ve gücü birleştiği bir köpektir.  Şeklinin uyumu ve kafa duruşuyla iş köpeği sınıfının seçilmiş temsilcilerine has bir miras olan zarif güç tesiri vermelidir. Belçika Çoban Köpeği idarecisi ile teması olmaksızın doğal duruşu ile değerlendirilmelidir.

Önemli Oranlar: Belçika Çoban Köpeği kare şekline sığabilir. Göğüs dirsekler hizasındadır. Ağız uzunluğu baş uzunluğunun yarısı ya da biraz fazlası kadardır.

Davranış ve Karakter: Belçika Çoban Köpeği enerji ile patlayan, tetikte, aktif her an harekete geçmeye hazır bir köpektir.  Sürüleri koruma konusundaki doğal güdüsü kadar, en iyi mülk koruma köpeği özelliği de taşımaktadır. Hiç şüphesiz, sahibinin inatçı ve hevesli koruyucusudur. Çoban, koruma, savunma ve hizmet köpeği olma özelliklerinin hepsini bir araya getirmektedir.

Canlı, her zaman tetikte karakteri, kendinden emin doğası, korku ve agresyon göstermeyişi vücudunun duruşundan ve parlayan gözlerindeki dikkatli ifadeden belli olmalıdır.

Kafa: Abartısız büyüklükte, iyi yontulmuş. Kafatası ve burun kısmı yaklaşık aynı uzunluktadır. En fazla ağız yönünde hafif eğimle kafaya son halini veren etkiyi sağlar.
Kafatası Bölgesi: Orta genişlikte, başın uzunluğuyla orantılı, yuvarlak olmayan düz bir alın, ön girinti çok belirgin olmadan; profilde ağız çizgisini geçen  hayali paralel çizgide
Burun: Siyah
Ağız: Orta uzunlukta, gözlerin altına güzelce yontulmuş, buruna doğru gittikçe daralan, uzatılmış bir kama gibi; burun kemeri düz, alın tepe çizgisinin uzantısına paralel, ağız güzel ayrılmış,
Dudaklar: İnce, sıkı, belirgin pigmente edilmiş
Çene / Dişler: Güçlü, beyaz dişler, düzenli ve güçlü bir birimde çeneye yerleştirilmiş. Makas ısırığı, kerpeten ısırığı, koyun ve büyükbaş hayvan güdenlerce tolere edilmekte. Diş formülüne uygun tam dişlenme. 1 no’lu 2 küçük azı dişinin(2 P1) olmayışı tolere edilmekte , 3 no’lu azı dişi (M3) değerlendirilmemekte.
Yanaklar: Son derece düz ancak kaslı
Gözler: Orta büyüklükte, çıkık ya da batık olmaksızın, hafifçe badem şeklinde, hafif eğik, kahverengimsi renkte, tercihen koyu, kenarı siyah gözkapakları; direkt, canlı, soran bakışlar.
Kulaklar: Nispeten küçük, yüksek duran, üçgen görünüm, yuvarlak dış kulak, sivri uçlar, sert ve köpek dikkat kesildikçe yukarıya doğru kalkan dikey şekilde.

Boyun: Oldukça uzun ve dik, dışarıya doğru, iyi kaslanmış, omuzlara doğru genişleyen, gerdansız, ense hafifçe kemerli.
Gövde: Ağır olmaksızın güçlü; Omuz noktasından but noktasına uzunluk, yaklaşık omuz başı yüksekliği ile aynı
Üst hiza: Arka ve bel üst çizgisi düz
Omuz başı: Belirgin
Arka: Sert, kısa, iyi kaslı
Bel: Sağlam, kısa, iyi kaslı
But: İyi kaslı, hafif eğilimli, yeterince geniş ama fazla değil
Göğüs kafesi: Hafif geniş, yeterince düşük, kaburgaların üst kısmı kavisli, göğüs kafesinden hafif geniş görünen ancak dar olmayan
Alt çizgi: Göğüs altından başlayıp hafif bir eğri ile karına doğru yükselir, ne sarkan ne kıvrılan, hafifçe yüksek ve orta seviyede gelişmiş
Kuyruk: İyi oturmuş, temelde güçlü, orta uzunlukta, en azından dizin içine kadar uzanan, tercihen daha da uzun; dinlenme sırasında aşağıda, ucu geriye doğru diz içi seviyesinde, hareket ederken yükselerek, yine de yatay çizgiyi geçmeksizin, uca doğru kıvrım daha çok vurgulanmış, hiçbir zaman kanca ya da deviasyon görüntüsü olmaksızın

BACAKLAR:
Genel Görünüm: Kemik sağlam ama ağır değil; kas güçlü; ön bacaklar her yönden dik ve önden bakıldığında birbirine mükemmel şekilde paralel
Omuz:  Omuz kemiği uzun ve eğimli, sıkıca bağlı, kol kemiği ile yeterli bir açı oluşturup idealde 110-115 derece ölçülür.
Üst kol: Uzun ve yeterince eğimli
Dirsek: Sabit, dışarıya dönük ya da içeriye bağlı değil
Kolun ön kısmı: Uzun ve düz
Bilek: sağlam ve kusursuz
Ön bilek: Güçlü ve kısa, mümkün olduğunca yere dik veya çok hafif öne eğimli
Ayak: Yuvarlak, kedi ayağı; ayak parmakları kemerli ve kapalı, ayak izi belirgin ve canlı;tırnaklar koyu ve güçlü

BUTLAR:
Genel görünüm: Güçlü ancak ağır değil; profilde butlar öne doğru ve arkadan bakıldığında birbirine tamamen paralel
Üst uyluk: Orta uzunlukta, geniş ve güçlü kaslı
Diz eklemi: Kalçadan plumb hizasında; normal üst uyluk açılanması
Alt uyluk: Orta uzunlukta, geniş ve kaslı.
İç diz: Yere yakın, geniş ve kaslı, orta seviyede açılanma
Arka bilek (metatarsus):  Sert ve kısa; dewclaw istenmez
Ayaklar: Hafifçe oval, parmaklar kemerli ve kapalı; ayak izi belirgin ve canlı;tırnaklar koyu ve güçlü

Ayak / Hareketler: Ayaklarda canlı ve özgür hareketler; Belçika Çobanı iyi bir dörtnalcıdır (galloper) ancak normal ayağı yürüyüş ve tırıstır; bacaklar vücudun medyan düzlemine paraleldir. Yüksek hızda ayaklar medyan düzleme yaklaşır; tırısta orta seviyeye ulaşır, hareketler birbirine eşit ve kolay, iyi arka gidiş, ve üst hıza gerginken, ön bacaklar çok yukarıya kalkmaz. Hep hareket halinde, Belçika Çobanı yorulmaz görünür; ayakları hızlıdır ve canlıdır. Son hızla giderken aniden yön değiştirme kabiliyeti vardır. Coşkun karakteri, koruma ve savunma isteğinden ötürü, daireler halinde hareket etmeye yatkındır.

Deri: Elastik ancak tüm vücudu gergin; dudakların kenarı ve göz kapakları pigmente olmuş.

Kürkler ve Çeşitler: Belçika Köpekleri arasında kürk uzunlukta, yönde, görünüm ve renkte farklılaştığı için bu belirleyici nokta ırk içerisinde 4 farklı tip için kriter olarak benimsenmiştir:  Groenendael, Tervueren, Malinois and Laekenois. Bu 4 tip farklı değerlendirilir ve her biri CAC, CACIB alır ve unvanlandırılır.

Tüyler: Her tipte tüyler çok sık, birbirine uygun ve iyi dokuda, tüyün yünlü iç astarı mükemmel bir koruyucu kaplama oluşturur.

  1. A. Uzun tüy: Tüy kafada kısadır. Ön kolun arka kısmı hariç kulakların dışı ve bacakların alt kısmı dirsek ve bilek arası uzun tüylerle kaplanmış püskül olarak da adlandırılır. Vücudun geri kalanında tüyler uzun ve pürüzsüz, boyunda ve göğüs kafesinde daha bol, yaka ve apron oluşturur. Kulağın altından itibaren tüyler yukarıya doğrudur ve kafayı çerçeveler. Uylukların arkası bol tüyle etek şeklinde kaplanmıştır. Kuyruk, uzun ve sık tüylerle kaplanmıştır.

Groenendael ve Tervueren uzun tüylüdür.

  1. B. Kısa Tüy: Kafada, kulakların dış kısmında ve bacakların alt kısmında tüyler çok kısadır. Vücudun geri kalanında kısadır. Kuyruğa doğru ve kulağın alt kısmından boğaza kadar devam eden bir yaka gibi dolgundur. Uyluğun arkası uzun tüylerle saçaklanmıştır.

Malinois kısa tüylüdür.

  1. C. Sert tüy: Sert tüy çeşitliliğini tüyün sertliği ve diriliği ve hatta karışıklığı belirler. Tüm vücutta 6 cm uzunluğunda olmakla beraber, ağzın tepesinde, alında ve bacaklarda kısadır. Gözler ve ağız etrafındaki tüyler kafanın şeklini gizleyecek şekilde uzun olmamalıdır.

Laekenois sert tüylüdür.

Maske: Terveuren ve Malinois’da maske çok net olup, üst ve alt dudak, dudakların ve göz kapaklarının köşeleri  siyah bir bölge oluşturacak şekilde çerçevelenmiştir.

Siyah kaplama: Tervueren ve Malinois’da siyah kaplama, tüyün baz rengini gizleyen siyah ucu olduğu anlamına gelir. Bu siyahlık alevlenmiştir ve büyük parçalar halinde  ya da gerçek çizgiler şeklinde olmamalıdır. Laekenois’de, siyah gölgeleme daha gizli görünmektedir.

Groenendael: Sadece bir örnek siyah.
Tervueren: Açık kahverengi, siyah kaplama ile, ya da gri, siyah kaplama ile, siyah maskeli; ancak siyah kaplamalı açık kahverengi tercih edilmektedir. Açık kahverengi çok açık renkte ya da soluk olmayacak şekilde güçlü. Kürk rengi siyah kaplamalı açık kahverengi dışında olan ya da renk yoğunluğuna uygun olmayan köpekler, elit numune olarak değerlendirilmez.

Malinois: Sadece siyah kaplamalı açık kahverengi, siyah maskeli.
Laekenois: Siyah kaplama izleri olan açık kahverengi, özellikle de ağızda ve kuyrukta.

Tüm tiplerde: çok az miktarda beyazlık, göğüste ve parmaklarda tolere edilmektedir.

BEDEN, AĞIRLIK VE ÖLÇÜLER:
Omuzbaşı yüksekliği:
Ortalamada ideal olarak: erkeklerde 62 cm – dişilerde 58 cm
Limitler: 2 cm az,  4 cm fazla
Ağırlık:
Erkeklerde yaklaşık 25-30 kg
Dişilerde yaklaşık 20-25 kg
Ölçüler: Omuzbaşı yüksekliği 62 cm olan Belçika Çoban Köpeği için ortalama normal ölçüler:

  • Vücut uzunluğu (omuzdan kalçaya kadar):62 cm.
  • Kafa uzunluğu: 25 cm.
  • Ağız uzunluğu: 12,5-13 cm.

Kusurlar: Yukarıdaki noktalardan farklılık kusur olarak sayılmakta ve kusurun ciddiyeti kusurun derecesine göre oranlanmaktadır.
Genel görünüm:  Cloddy, zerafeti eksik; çok hafif ve çok ince; yüksekten daha uzun; dikdörtgene sığan
Kafa:Ağır, çok güçlü, paralelliği eksik, yeterince keskin olmayan; alın çok yuvarlak; duruş noktası çok vurgulu ya da çok düz; ağız çok kısa ve sıkıştırılmış, Romen burnu; elmacık kemiği çok belirgin
Burun, dudaklar ve göz kapakları: Depigmentasyon izleri
Diş: Kötü hizalanmış kesici dişler. Ciddi kusur: bir kesici diş eksikliği (1 l), bir küçük azı dişi 2 (1 P2), bir küçük azı dişi 3 (1 P3), veya 3 küçük azı dişi 1 (3P1).
Gözler: Açık ve yuvarlak
Kulaklar: İri, uzun, alt kısmı çok geniş, düşük kalmış, dışa ya da içe doğru.
Boyun: Narin, kısa ya da çok derin
Gövde:Çok uzun, göğse ait kafes çok geniş (silindirik)
Omuz başı: Düz, düşük
Üst hiza: Beli uzun, zayıf, sarkan, kemerli
But: Çok yapılı, çok eğimli
Alt hiza:Çok fazla ya da çok az aşağıya sarkan, çok fazla göbekli
Kuyruk: Çok aşağıda, çok yukarıda, kanca şeklinde ya da sapmış
Kollar: Kemik çok hafif ya da ağır; profilde kötü yukarı doğru duruş (örneğin ön pasternler çok eğimli veya zayıf bilekli), önden ( ayaklar dışa ya da içe doğru, dirsekler dışarı vs), arkadan çok yakın ayaklar, çok ayrık, fıçı şeklinde, diz içi açık ya da kapalı, vs); çok az veya abartılı angulated
Ayaklar: Yayılmış
Gait(ayak): Çok yakın hareket eden, kısa yürüyüş, zayıf geri transmisyon, çok az drive, yüksek adımlama aksiyonu.
Kürk:4 tip; yetersiz astar
Groenendael ve Tervueren: Yünlü, dalgalı, kıvırcık tüylü; tüy yeterli uzunlukta değil
Malinois: Kısa olması gereken yerde yarı uzunlukta, pürüzsüz tüyler; kaba tüyler kısa tüyler arasına dağılmış; dalgalı kürk
Laekenois: Tüy çok uzun, ipeksi, dalgalı, kıvırcık tüylü veya kısa; sert tüyler arasına dağılmış güzel tüyler; göz etrafında, başın alt kısmında (çenede) çok uzun tüyler; gür kuyruk.
Renk: 4 tipi için de: göğüste kravat şeklinde beyaz işaretleme; parmaklardan öte ayakta beyazlık.
Groenendael: kürkte kırmızımsı tonlar; bacakları saran grilik
Tervueren: Gri
Tervueren ve Malinois: brindle; tonlar yeterince ılıman değil, yetersiz ya da çok fazla siyah kaplama ya da gövdede yamalar halinde; yetersiz maske
Tervueren, Malinois and Laekenois:  Açık kahverengi çok açık; baz renk çok seyrelmiş, solmuş olması ciddi kusur olarak değerlendirilir.
Karakter:  Numune özgüvenden yoksun veya çok sinirli

DİSKALİFİYE EDEN KUSURLAR:

  • Karakter: Agresif veya ürkek numune
  • Genel görünüm: Irk tipi yoksunluğu
  • Diş: Overshot, undershot, temas kesilmese bile ( ters makas ısırığı); çapraz ısırık, 1 köpek dişi(1C) eksikliği, 1 üst köpek dişi(1 P4) veya alt köpek dişi (1M1), 1 azı dişi (1M1-üst çene- veya 1M2;M3 dikkate alınmaz), 1 ön azı dişi 3 (1P3) veya 3 dişin toplamı (ön azı dişleri 1 hariç) veya daha fazlası
  • Burun, dudaklar, göz kapakları: Güçlü depigmentasyon
  • Kulaklar: Sarkan ya da suni olarak dikilmiş
  • Kuyruk: Yok ya da kenetlenmiş, doğuştan veya yerleştirilmiş, çok yukarıda ve yuvarlak veya kıvrık.
  • Kürk: Astarın yokluğu
  • Renk: Tanımlanmış tiplere tekabül etmeyen herhangi bir renk; göğüste çok geniş beyaz işaretlemeler, özellikle de boyna kadar uzanıyorsa; beyazlık çorap şekline yakın bir biçimde ön veya arka pastern’lere kadar çıkıyorsa; göğüs ve parmaklar harici beyaz işaretlemeler; maske eksiği, Tervueren ve Malinois kürkünün geri kalanından daha açık ağız rengi.
  • Beden: Belirlenmiş limitlerin dışında

N.B: Erkek hayvanlarda 2 görünür haya testis torbasına doğru iner.

ÇAPRAZ ÜRETİM – FARKLI TİPLER ARASI EŞLEME:
Tipler arası eşleme yasaklanmıştır, ilgili ve resmi ırk kurulları tarafından bu yasak kaldırıldığı istisnai durumlar hariç.(1974’de Paris’te düzenlenmiş yazıya istinaden)